onsdag 20 juni 2012

BrewDog-provning


Challenger, Galaxy, HBC och Motueka. Dags att hugga in på BrewDogs senaste fyrpack med single hop IPAs! Jag provade igenom det förra i höstas, och ser med spänning fram emot det nya. Inte minst eftersom det bara är en av humlesorterna jag är bekant med sedan innan. Förra utgåvad drogs ju dessvärre med en väldigt skiftande kvalité av grundölets maltbas, och det var svårt att tro att det kunde vara samma öl i basen på alla sorterna. Vi hoppas på en högre lägstanivå denna gången. Och nej, alla öl dricks inte upp samtidigt, någon slags ansvarsfull och anständig människa får man väl ändå ge sken av att vara, såhär en tisdagskväll!

Alla ölsorterna är gjorda på samma maltbas och till en början humlade till 75 IBU med sina respektive humlesorter, för att sedan torrhumlas ännu mer, och de fyra humlesorterna kommer från vars en kontinent. För att göra inlägget mer överblickbart så skriver jag sammanfattningsvis såhär, då detta gäller samtliga öl:

BrewDog IPA Is Dead
6.7%
33 cl
Det egna ölskåpet
Skottland
Provade 2012-06-19 


Challenger
Challenger är en brittisk humletyp som har odlats sedan 1972, och används både som bitter- och aromhumle.

Doft:
Typiskt brittisk doft. Syrliga toner som påminner om apelsinmarmelad. Markerad humlebeska och lite jordiga toner. Avrundas av lite honungskarameller. Rejäl maltig bas.

Smak:
Gräsig och mjukt värmande. Mycket rika honungstoner. Rund maltkropp. Aningen bärig, lite lingon. Elegant brödighet.









Galaxy
Australiensisk humletyp som är väldigt rik på alfasyror och odlades fram 1994 första gången av Hop Products Australia, som en blandning mellan Perle och J78.

Doft:
Massor utav citrus och lite örter. Timjan och rosmarin med ett par stänk passionsfrukt till det. Känns som en lite kryddigare variant av Chinook. Här dominerar humlen på ett helt annat sätt än i Challengern, och den runda, mjuka malten är bara en viskning i bakgrunden. Aningen nässlig och vinös i sin karaktär.

Smak:
Påtagligt besk med en parfymerad karaktär och eleganta fruktdrag av passionsfrukt och hallonkärnor. Maltkaraktären får inte alls samma plats som i Challengern, och rundar mest av smaken med en mjuk sötma och lite honung. Lite blommig finish.



HBC
HBC står för Hops Breeding Company, och används oftast som alternativt namn på den amerikanska humlesorten Citra, och det är förmodligen vad det rör sig om här också.

Doft:
Den skarpaste doften hittills, med väldigt påstridiga citrusfrukter, och en beska som är påtaglig redan i doften. Toner av basilika och grapefrukt. Väldigt mustig doft, och något som påminner om våt jord. Lite hartsig och några små stråk av blåbär.

Smak:
Väldigt rund och mustig, med en tydligare maltprofil och lite mjuka vaniljtoner. Hartsig och syrlig med en skarp beska som sprider sig med lite lätt rökiga toner i eftersmaken. Tillsammans med den inledande maltsötman möts man av en våg av lime och clementin, men i övrigt så är detta öl inte lika citrusmättat som de brukar vara när det är Citra inblandat.





Motueka
En humlesort från Nya Zeeland som jag inte stött på innan som är en blandning mellan en nyazeeländsk och en europeisk, och kallades tidigare Belgisk Saaz, eller B Saaz.

Doft:
Tillsammans med Challengern den mest återhållsamma, men ändå typiskt nya världen-fruktig med mycket citrusfrukter i en väldigt parfymerad stil. Citronsaft och lime. En aning grön paprika, samt en behaglig maltig doft. Precis som HBCn så bjuder denna variant på lite våt jord. Rundas av med lite honung.

Smak:
Definitivt den humlesort som skiljer sig mest mellan doft och smak, för här är smaken betydligt mustigare än vad doften är, och kraftigt jordig, med lite sälta och en påtaglig syra. Lite kryddig med toner av kanel och ingefära, och en markerad humlebeska som styrs av toner av pomerans. Avrundas med en skön sötma och parfymerad fruktighet.




Summering:
Mycket, mycket bättre än förra fyrpacket, genomgående. Ett väldigt udda startfält med ovanliga humlesorter, där var och en verkligen fick komma fram och göra sitt, och det är svårt att pricka in en favorit. Jag är förvisso svag för den traditionellt brittiska karaktären i Challenger-varianten, men Motuekans mångsidighet gör den till en stark kandidat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar