fredag 22 juni 2012

Ardbeg Ten

Ardbeg Ten
46%
100 cl
Den egna whiskyhyllan
Skottland, Islay
Provad 2012-06-21

Få destillerier har en sådan skara fanatiska anhängare som Ardbeg, och få destillerier är så extremt bra på att marknadsföra sig. Jag har lite svårt för företag som lägger kopiösa mängder pengar och energi på att göra reklam för sig, när det är pengar som lika gärna skulle kunna användas till att göra bättre produkter. Problemet är att jag är fullständigt oförmögen till att tycka illa om Ardbeg för det, för produkterna är ändå så fruktansvärt bra överlag, så att de tillåts komma undan med PR-knep som att man på Stockholm Beer & Whisky Festival kan fotograferas iförd Ardbeg-skinnjacka och Ardbeg-hjälm för att fotograferas på en Ardbeg-motorcykel tillsammans med en Ardbeg-tjej, ja ni fattar grejen.


Doft:
Tung och våt rök som är mättad med tjära och kärva torvtoner. Saltlakrits och salmiak, och ett litet, elegant stänk saffran. Under ytan ligger en mängd citrusfrukter och bubblar, med pomerans i förgrunden, tillsammans med lite färsk selleri. Efter en stund i glaset så växer en trevlig örtig och lite pepprig ton fram. Avslutas med en rund och mjuk fatkaraktär och lite het chili.

Smak:
Frisk och ungdomlig smak med en påtaglig citruskaraktär, tillsammans med en rejäl sälta och rostad fatkaraktär. Till en början anar man en viss ton av klorin. Pomerans och röda äpplen. Aningen spretig i smaken. Avrundas av lite lakritstoner som ligger kvar länge och gifter sig med lite grön paprika och plommon.

Summering:
Som sagt, det står helt klart att folket på Ardbeg verkligen kan backa upp sina PR-kampanjer, och kan göra riktigt bra whisky. I detta fallet så känns det dock att det är en relativt ung whisky, och den känns framförallt yngre än många andra tioåringar jag har druckit. Det är ändå med tungt hjärta jag konstaterar att det inte är så väldigt många droppar kvar i flaskan...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar