onsdag 2 maj 2012

BrewDog Paradox Jura

BrewDog Paradox Jura
15%
33 cl
Det egna ölskåpet
Skottland
Provad 2012-05-02


Idag fick det bli något lite speciellt eftersom detta blir min 500:e dokumenterade ölsort. Detta är dessutom något jag har fått lite förfrågningar på att prova, så då verkade det lämpligt. Detta är en imperial stout från BrewDog, som lagrats på använda whiskyfat från Isle of Jura, ön där det bor knappa 250 människor och 7000 hjortar, och är den mindre kända grannen till den stora whiskyön Islay.


Doft:
Söt och mild fatkaraktär med mycket vanilj. Elegant, fruktig touch av mandarin och mjuka gröna päron. Lagom brända toner och lite saltlakrits. Lätt rökig sälta. Väldigt diskreta ektoner bidrar med balans utan att ta för mycket plats. Sparsamt parfymerad doft som lägger sig som en guldkant runt en stilren och kraftfull chokladkaka.

Smak:
Fullpackad med smak! Vinös och kraftfull men ändå elegant. Smakbilden domineras av choklad, med en diskret sälta och lite kryddig ton, ungefär som choklad med havssalt och chili. Mörk sirap och en fruktighet som påminner lite om vällagrad rom. Smörig fatkaraktär med lätta vaniljtoner och en lätt bränd karaktär. Lakritskaraktären och de brända ektonerna avrundar på ett elegant och stilfullt sätt.

Summering:
Ett värdigt sätt att fira sin 500:e ölsort på. Ett riktigt mästerstycke, och jag tycker synd om alla som missade den. Och halva står dessutom kvar i kylskåpet eftersom den är så pass stark och jag ska orka jobba klockan sju imorgon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar